Vaš brauzer ne podržava JavaScript, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje sajta.
IZUM Izobraževanje

Obrazovanje

IZUM home page

COBISS Kooperativni online bibliografski sistem in servisi COBISS

Program obrazovanja

Obrazovanje korisnika neizbježan je sastavni deo razvoja svakog informacionog sistema. Zbog sve većeg broja korisnika COBISS-a i njihovih potreba, u VIBRS Centru NUBRS (Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske) veliku pažnju posvećujemo obrazovanju. Pored redovnih kurseva, koji su predstavljeni u ovom programu, organizujemo i prezentacije, novosti te posjete bibliotekama, članicama COBISS.

Veliki dio obrazovne djelatnosti VIBRS Centra NUBRS odnosi se na obrazovanje bibliotekara, posebno onih koji učestvuju u sistemu uzajamne katalogizacije i grade baze podataka COBISS. Obrazovanje za uzajamnu katalogizaciju izvode instruktori iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, kao i stručnjaci iz IZUM-a i drugih Cobiss centara

Kursevi Korišćenje programske opreme COBISS2/Katalogizacija - kreiranje zapisa (3 dana), Korišćenje programske opreme COBISS2/Preuzimanje zapisa i fond (2 dana), Korišćenje programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond (3 dana), namenjeni su početnicima u sistemu COBISS.RS koji još nisu upoznati s programskom opremom COBISS2 i COBISS3 i formatom COMARC/H. Učesnici se na kursu upoznaju sa:

  • osnovnim uputstvima za rad s programskom opremom COBISS2 i COBISS3
  • osnovama pretraživanja i preuzimanja zapisa iz uzajamne baze u lokalnu bazu podataka
  • formatom COMARC/B
  • formatom COMARC/H

Kurs Korišćenje programske opreme COBISS3/Fond (2 dana) namenjen je učesnicima koji već rade u programu COBISS2 i prelaze na rad u programu COBISS3.

Datum posljednje promjene: 15. 12. 2022.


Online evidencije

Pristup registracijama

Registrovani korisnici
PRIJAVLJIVANJE NA PORTAL

Vaš e-mail:

Šifra:

Da li vam je potrebna pomoć?

Telefon: (051) 215 859, lok. 112

E-pošta:vibrsservis@nub.rs

© 1997-2024 IZUM | V 5.0.10